
Panna cotta to klasyczny i prosty w przygotowaniu włoski deser. Smakuje i wygląda obłędnie. Ma aksamitną konsystencję i delikatny, waniliowy smak.
Panna cotta oryginalnie robiona jest z tłustej gotowanej śmietanki oraz dużej ilości cukru. Dlatego przygotowałam dla ciebie zdrowszą i odchudzoną wersję tego pysznego deseru, która ma jedynie 174 kcal i aż 15g białka. Samo przygotowanie panna cotty jest banalnie proste, więc każdy, nawet największy kuchenny laik poradzi sobie bez najmniejszego problemu.
Składniki
Panna cotta
- jogurt skyr waniliowy* – 150g
- żelatyna – 1,5 łyżeczki
- gorąca woda – ok.75 ml
*Ja używam jogurtu skyr, ale bardzo dobrze sprawdzi się także jogurt naturalny lub jogurt grecki.
Sos owocowy
- jagody lub maliny* (zwykłe lub mrożone) – 100g
- erytrytol – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Do gorącej wody dodaj 1,5 łyżeczki żelatyny i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Dodaj skyr waniliowy i dokładnie wymieszaj. Gotową masę przelej do foremek na muffinki lub miseczek, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
Aby wyciągnąć panna cottę z foremki, wsadź ją po brzegi do ciepłej wody na kilkanaście sekund. Następnie ułóz na foremce talerz i odwróć całość do góry dnem. Dzięki temu deser bez problemu powinien “wyślizgnąć się” na talerz.
Owoce wrzuć do garnka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu puszczenia przez nie soku. Dodaj 1 łyżeczkę erytrytolu, a następnie zblenduj całość na gładko. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej gęsty możesz dodać 1-2 łyżeczki nasion chia.
Gotową panna cottę udekoruj sosem i owocami. Smacznego! 😉

Wartość energetyczna
Energia 174 kcal
Białko 15,2g
Tłuszcz 0,6g
Węglowodany 28,7g
Spodobał Ci się przepis?
Sprawdź też inne przepisy na FIT SŁODYCZE

OLIWIA KOWALCZYK
DietetykJestem absolwentką SGGW w Warszawie oraz pasjonatką zdrowego stylu życia, która uwielbia smacznie zjeść. Pomagam wprowadzić zdrowe nawyki, dzięki którym osiągniesz wymarzoną sylwetkę.